Nuuskaamisen lopettamisen sivuvaikutukset
Nuuskan hylkääminen ja nikotiinittomuus ovat tietysti valtava voitto terveydellesi. Mutta nikotiininhimon voittaminen voi olla vaikeaa. Vieroitusoireet alkavat usein melko pian viimeisen annoksen jälkeen ja elämääsi saattaa vaikeuttaa koko joukko vaikeita oireita. Mitä kehollesi tapahtuu, kun lopetat nuuskaamisen? Niin, kehosi alkaa sopeutua nikotiinittomaan elämään, mikä voi olla rasittava prosessi varsinkin jos olet käyttänyt nuuskaa pitkään.
6 tavallista nuuskan lopettamisen sivuoiretta
1. Nuuskan lopettaminen – uni ja voimattomuus
Yksi nuuskaamisen lopettamisen sivuoireista on heikentynyt unen laatu. Se saattaa johtua häiritsevästä nikotiininhimosta tai siitä, että kehosi kokee nikotiinista luopumisen kriisinä. Huonontuneen unen laadun myötä koet olosi uneliaaksi. Moni huomaa ongelman lieventyvän ajan kuluessa, mutta jotkut kokevat ajoittain äärimmäistä väsymystä.
Hyvä unen laatu on hyvinvoinnillesi tärkeä tekijä. Voit parantaa unesi laatua nikotiinista luovuttuasi näillä tavoilla:
- liikunta
- rentoutusharjoitukset
- pidä makuuhuone oikeassa lämpötilassa
- käytä kehosi tyypille sopivaa sänkyä
- huolehdi hyvästä nestetasapinosta
Uupumus ja unihäiriöt ovat useimmissa tapauksissa väliaikaisia ja vaikuttavat sinuun varsinkin ensimmäisinä päivinä. Kun kehosi on tottunut olemaan ilman nikotiinia terveempi unirytmi todennäköisesti palautuu.
2. Ahdistus ja alakuloisuus
Nuuskan sisältämä nikotiini stimuloi aivoja ja vapauttaa palkintohormoneja kuten esimerkiksi dopamiinia. Siksi voit usein tuntea vahvaa nuuskanhimoa. Kun et enää saa sitä tuttua potkua, saatat tuntea olosi alakuloiseksi ja joissa tapauksissa jopa ahdistuneeksi. Onneksi on paljon asioita, joita voit tehdä mielialasi kohottamiseksi:
- Harrasta liikuntaa – fyysinen treeni on hyvin dokumentoitu menetelmä onnellisuuden tunteen lisäämiseksi
- Syö tasapainotettuja aterioita, joissa on paljon rasvaista kalaa, vihanneksia ja palkokasveja. Hyödyllisessä ruoassa olevat aineet edistävät sekä psyykkistä että fyysistä terveyttä
- Ole yhdessä läheistesi kanssa. Seurustelu ja yhdessäolo rakkaidesi kanssa vapauttaa ilohormoneja
Joissain harvinaisissa tapauksissa nuuskan käyttäjät saattavat lopettaessaan masentua. Tämä tapahtuu usein ylimenokautena, mutta jos masennuksesta tulee pitkäkestoista ja syvää hakeudu hoitoon. Masennukset saattavat olla vakavia, ja sinulla on kaikki voitettavana, jos hoidat ne mahdollisimman pian.
3. huimausta
Huimaus on nuuskaamisen lopettamisen yleinen sivuoire. Se johtuu verenkiertosi kohentumisesta, koska et enää anna kehollesi nikotiinia, ja siitä, että samalla verenpaineesi ja sykkeesi laskevat. Huimaus voi olla epämiellyttävää, mutta voit hallita sitä:
- Hengitä syvään ja istu tuolille, kunnes huimauksen tunne heikkenee
- Juo vettä
- Liiku paljon ja usein
4. Painon nousu
Nuuskan käytön lopettaminen on todella hyvä asia yleiselle terveydentilallesi, mutta valitettavasti huono asia siksi, että lopettaminen johtaa usein painon nousuun. On tavallista, että tupakoinnin tai nuuskaamisen lopettaneet henkilöt huomaavat lihovansa lopetettuaan nikotiinin käytön kokonaan. Se voi johtua muun muassa siitä, että:
- Aineenvaihdunta heikkenee, eivätkä kalorit pala yhtä tehokkaasti kuin ennen
- Tapa pitää jotain suussa on vahva. Moni korvaa nuuskapussin ruoalla tai makeisille vaimentaakseen nikotiininhimoaan
- Moni huomaa ruokahalunsa kasvavan lopetettuaan nuuskaamisen – he yksinkertaisesti syövät tavallista enemmän
Voiko nuuskan käytön lopettaa lihomatta? Kyllä vain. Huolehdi esimerkiksi liikunnasta – helppo arkiliikunta kuten kävely tai pyöräily ovat liikuntaa nekin! Yritä pitää silmällä, mitä syöt. Hedelmät voivat vaimentaa makeannälkää yhtä paljon kuin täytekakut!
Vinkki! Voit käyttää suussasi monia asioita matkimaan nuuskapussin tunnetta. Kokeile esimerkiksi sokeritonta purukumia tai kurkkupastellia huulen alla.
5. Vatsaongelmat
Turvotus, ummetus, vatsanväänteet tai vatsakipu ja pahoinvointi voivat olla ikäviä seurauksia, kun yrität päästä vapaaksi riippuvuudestasi. Nuuskan ottaminen on saattanut olla osa rutiineistasi pitkään, jotta järjestelmäsi voisi nopeasti käynnistyä normaalista, ja se voi olla raskasta vatsallesi.
Onneksi on olemassa useita käteviä keinoja saada vatsakoneisto uudelleen käyntiin. Luumut ovat klassikko, kuten myös kuidut. Muista juoda paljon vettä ja liikkua – se saa suolistosi heräämään ja ryhtymään töihin. Vatsavaivat ovat useimmiten väliaikaisia ja ohimeneviä – kun kehosi on tottunut uuteen elämäänsä normaali rytmisi palautuu.
6. Päänsärky
Eräs kaikkein tavallisimmista nuuskaamisen lopettamisen sivuoireista on jykevä päänsärky. Se voi olla todella vaikeaa ja tekee työskentelystä ja keskittymisestä vaikeaa. Onneksi voit torjua päänsärkyä monin hyvin tavoin:
- Nesteytys. Juo paljon vettä!
- Hieronta – olkapään ja kaulan lihasten rentouttaminen voi lieventää päänsärkyä
- Nukkuminen – kun keho ja aivot ovat levänneitä, päänsärkyä esiintyy harvemmin.
Pääkivut ovat yleensä väliaikaisia ja ne häviävät itsestään lyhyen ajan kuluessa.